echo fyller 25 år 🎉

7. november 1995 ble Fagutvalget for Informatikk stiftet, noe som betyr at vi fyller 25 år i dag. I den anledning ønsker vi å se tilbake på litt historie og våre tradisjoner for å gi et innblikk i hvordan vi er kommet hit vi er i dag.

Logo

Fagutvalget for Informatikk fikk ikke en offisiell logo før i 2014, da ble det avholdt en logokonkurranse der studenter sendte inn sine forslag til styret.
Her er et par av logoene som var med i konkurransen i 2014:

"Aaaw, animasjonen min funket jo ikkje, ebul facebook."
“Aaaw, animasjonen min funket jo ikkje, ebul facebook.” – Ukjent logoskaper
Logo med en hybrid av hvalross og sel, legg merke til kule detaljer som donkey kong font \nHvalrossen er et selskaplig dyr som kan danne enorme flokker av dyr, av og til opp mot 2 000 eller flere. De holder til på isflak i stille områder, nær kysten i arktiske strøk.
Logo med en hybrid av hvalross og sel, legg merke til kule detaljer som donkey kong font. Hvalrossen er et selskaplig dyr som kan danne enorme flokker av dyr, av og til opp mot 2 000 eller flere. De holder til på isflak i stille områder, nær kysten i arktiske strøk.” – Ukjent logoskaper
En vri av logoen over, med fokus på vaffeltradisjonen, som har vært en stor del av studenter ved Informatikk over lang tid.

Videre kom et litt proffere forslag til logo, med fokus på vårt enorme kaffeforbruk – som ble værende til 2019.

Fra oppstarten av i 1995, het vi Fagutvalget for informatikk, også bare kalt Fagutvalget eller FU. Våren 2019 ble det bestemt på allmøtet at Fagutvalget skulle bytte navn til echo – Fagutvalget for informatikk, eller forkortet echo. Med dette ble det designet en ny logo, denne gangen proffesjonelt, og i samarbeid med Skim Studio. Logoen representerer en terminal prompt i tråd med navnet ‘echo’ som representerer kommandoen for å skrive ut ting i shell.

Styret

Styret består av 12 demokratiske valgte studenter. Her er de 4 forrige styrene.

Undergrupper

Gnist

Gnist jobber tett sammen med instituttet og fakultetet om saker som angår frafallsproblematikk og rekruttering av nye studenter.

Bedkom

Bedriftskomitéen ved echo tilbyr hjelp med planlegging, markedsføring og organisering av ulike arrangement for bedrifter.

Webkom

Webkom er echo sin nyeste undergruppe, og ble opprettet høsten 2020. De er en arbeidsgruppe bestående av studenter underlagt echo, med fokus på å drifte og videreutvikle echo sine webløsninger.

Tilde

Målet med Tilde er å styrke det sosiale miljøet på Institutt for informatikk, og å lage arrangementer for alle våre studenter.

Makerspace

Makerspacet er for deg som har et hobbyprosjekt som trenger tilgang til 3D-printer, lodding, Arduinoer, sensorer eller lignende. Eller kanskje du bare har lyst til å lære deg mer om hardware, eller har et sideprosjekt hvor du vil høre med likesinnede.

Bryggelaget

Informatikk sitt bryggelag ble opprettet i 2018 og er et samarbeidsprosjekt mellom echo og Institutt for informatikk. Vi er her for å hjelpe deg som ikke helt vet hvordan man brygger selv, men kunne tenkt seg å prøvd men også for deg som er en mer erfaren brygger.

Les mer om de aktuelle undergruppene her.

Award of Excellence

Du har kanskje lurt på hva alle bildene som henger på kjøkkenet på lesesalen betyr? Jo, dette er nemlig diplomer for den gjeveste prisen som tildeles en student hvert semester for hans/hennes fremragende innsats for å holde kjøkkenet og lesesalen ryddig.

Historien bak denne prisen startet da en professor besøkte Institutt for Informatikk rundt året 2009. Ryktet sier at denne professoren tilbrakte usedvanlig mye tid på kontoret, og noen mener til og med at han lagde middag, og muligens sov der. Over årene han tilbrakte på instituttet ble kontoret mer og mer uryddig, og da han til slutt forlot universitetet lot han alle eiendeler ligge igjen, og kontoret så helt bombet ut. Det var da noen fremragende studenter som hjalp til med å rydde ut av kontoret. Siden høsten 2011 har prisen blitt tildelt hvert semester.

Julebord

Det er tradisjon at Institutt for informatikk inviterer studentene med på sitt julebord. Her spiser og feirer vi starten av juletiden sammen med professorene og administrasjonen. Det er ofte lang kø for å få seg en billett. Det er også tradisjon at det arrangeres nachspiel for både studenter og professorene på lesesalen vår.

Fadderuken

echo vant prisen for ‘Beste faddergruppe’ for første gang i 2015, og har tatt prisen hjem de siste 2 årene på rad. Dette er viktig at opprettholdes slik at vi får beholde den glinsende fine vandrepokalen.

Integrerbarlekene

Hvert semester arrangerer Integrerbar en konkurranse mellom fagutvalgene på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Her konkurrerer echo mot fagutvalg som for eksempel Neptun – Linjeforening for Havteknologi UiB og Linjeforeningen for fiskehelse og havbruk i ølympiske leker. echo har tatt seieren hjem to semestere på rad, og vi forventer at denne tradisjonen opprettholdes da disse seierene også har gitt oss en fin glinsende vandrepokal til pokalskapet vårt.

Hyttetur

echo arrangerer en årlig hyttetur. Tidligere har denne gått til Sammen-hytten på Kvamskogen, men har de senere årene gått til Bergdalshytten på grunn av en rekke uheldige hendelser. Det er felles buss som transport, og hvis du er ekstra ivrig er du allerede full når bussen er fremme, men denne turen er ikke bare for drikkeglade studenter, det arrangeres også rebusløp, kortspill, aking og koselige sosiale aktiviteter.

LAN

Et av semestrenes høydepunkter er LAN. Det er lang tradisjon at echoLAN arrangeres i en av helgene i både høstferien og påskeferien. Da blir lesesalen omgjort til et helvete av network-switcher, kabler, RGB-tastaturer og spilleglade studenter. Det avholdes compoer med priser i de mest populære spillene, og det er også Mario Kart og VR-headset tilgjengelig for studentene.

Hovedsamarbeidspartner

Hovedsamarbeidspartner (eller HSP), er den bedriften som er mest til stede i vår hverdag. Gjennom avtalen vår med HSP får vi større økonomisk frihet, hjelp til å videreutvikle echo som linjeforening og et større reportoar av faglige og sosiale arranegementer. Alt dette bidrar til å sikre et godt studiemiljø på informatikk, og en viktig tilknytning til arbeidslivet.
Siden 2017 har vår hovedsamarbeidspartner vært Bekk; et samarbeid vi har vært storfornøyde med!

FIF

echo er stolt medlem av Forente IT-foreninger (FIF). FIF er et forum bestående av de største studentforeningene for IT-studenter i Norge. Formålet med FIF er å samle og forbedre foreningene, og tilbudene vi gir studentene. FIF har møter hvert semester der vi møtes og tar opp ulike saker og diskuterer ting på tvers av organisasjonene, i tillegg til å knytte konktakter med lignende foreninger som echo.

Les mer om FIF her.

echo karriere

echo karriere er en karrieredag for IT-studenter i Bergensområdet og ble arrangert for første gang i 2019 som ble en stor suksess med stort oppmøte fra IT-studenter fra hele Bergen. echo karriere måtte desverre utsette semesterets karrieredag fra september til februar på grunn av den pågående pandemien.

Sjekk ut nettsiden her og les mer her!

echo bedriftstur

I august 2020 var det planlagt echo sin første ekskursjon til Oslo for å besøke bedrifter interessert i å rekruttere informatikkstudenter. Dette er noe liknende foreninger som Abakus og Online har arrangert i mange år. echo Styret 2019/2020 bestemte seg for å arrangere en slik tur for våre studenter. Vi fant 6 spennende selskaper som ville samarbeide med oss og alt var klart for 3 dagers opphold i Oslo med besøk hos bedrifter på dagtid og kveldstid.

Pandemien satte dessverre en stopper for denne turen, men vi kommer sterkt tilbake når det er forsvarlig å gjennomføre et slikt arrangement.

Nettsiden finner du her!

Avslutningsvis

Året 2020 har vært veldig krevende og annerledes for alle studenter og også vi i echo. Pandemien har gjort at vi ikke kan tilby alle de godene vi tidligere har gjort, men vi har vært nødt til å prøve å tilby digitale alternativer for å holde studenter mest mulig engasjert, og gi de en sjanse til å knyttes sosialt. Det er spesielt viktig at vi ser tilbake på våre tradisjoner dette året hvor vi ikke har hatt muligen til å gjennomføre alle.

Vi kommer enda sterkere tilbake!

Hilsen Styret 2020-2021